9. januar, 2025
Den danske life science-industri har opbygget et godt renommé på globalt plan – rigtig godt, for at være mere præcis. Det har man blandt andet mærket i den danske IT- og konsulentvirksomhed, Epista Life Science, som i begyndelsen af 2025 har lukket en tocifret millionaftale med en unavngiven ”top-10-virksomhed” på det amerikanske pharma-marked - den største aftale i virksomhedens historie.
Da CEO og grundlægger af Epista Life Science, Klavs Esbjerg, stiftede virksomheden tilbage i 2009, var det med en ambition om at opbygge en virksomhed, der kunne hjælpe de største spillere på markedet med at forbedre liv for millioner af mennesker verden over. At målsætningen er blevet en realitet må ifølge ham delvist tilskrives den værdiskabelse, som Danmark og de danske virksomheder generelt set har bidraget med i branchen set over de sidste årtier.
”At lande en aftale i den størrelsesorden markerer et definerende øjeblik i Epista Life Science, men er samtidig også en blåstempling og manifestation af, hvor efterspurgt den danske ekspertise og knowhow inden for life science-industrien er blevet på globalt plan, og hvor dygtige vi er i Danmark er til at levere et sublimt produkt” fortællers Klavs Esbjerg.
Epista Life Science åbnede deres amerikanske filial i februar sidste år, og siden da er det gået stærkt for den danske virksomhed med base i Hørsholm, der leverer IT- og konsulentydelser til life science virksomheder verden over.
Det giver god mening, at den historiske aftale er landet med et amerikansk firma. USA’s marked for life science er kæmpestort - faktisk det største på globalt plan. Derfor virker det oplagt, at det ifølge The Trade Council, en del af Udenrigsministeriet - repræsenterer det største potentiale for de danske virksomheder i industrien.
I 2020 eksporterede den danske life science-sektor for cirka 7,5 milliarder dollars til det amerikanske marked - svarende til over svimlende 50 milliarder danske kroner. Ifølge The Trade Council viser prognoser, at sundhedsudgifterne i USA forventes at stige til 19,7 procent af deres BNP i 2028 – en stigning, der skaber mulighed for yderligere efterspørgsel efter nye og innovative produkter, teknologier og løsninger til at forbedre sundhedsplejen og reducere omkostningerne.
Men det er ikke kun i USA, at de danske virksomheder er anerkendte for deres innovative produkter, services og viden. Fordi de understøtter og supporterer bæredygtige ambitioner for sundhedspleje og samtidig er ledende indenfor research og behandlingsformer, har Danmark har opbygget et godt renommé på globalt plan.
Det mærker de danske virksomheder i højere og højere grad, hvor efterspørgslen på deres ekspertise er stødt stigende. Den positive tendens peger ifølge Klavs Esbjerg på et kæmpestort vækstpotentiale, der kalder de næste par år “definerende” for fremtiden af dansk life science:
”Den danske model for life science er ekstrem betydningsfuld for den gunstige position, vi befinder os i. Det tætte samarbejde mellem universiteter, forskningsinstitutioner og industrien, og vores dybe forankring i danske værdier som grundighed og nytænkning bliver afgørende for, at vi forløser det potentiale, der er på det globale marked.” siger Klavs Esbjerg og fortsætter:
“Vi ser i disse år, hvordan den danske tilgang bærer frugt, både markeret hos os med den største aftale i vores historie, men særdeles også hos andre danske virksomheder, som leverer prisværdige og livsvigtige ydelser verden over. Det kan vi godt være stolte af i Danmark”, siger Klavs Esbjerg, som understreger vigtigheden af et kollektivt fokus på den gunstige position.
Fremtiden for den Danmarks life science-industri ser potentielt lys ud. Hvis efterspørgslen stiger som forventet, ser vi frem mod nogle interessante år for de danske virksomheder. I udgangen af 2024 udkom regeringen en strategi for life science med målet om at gøre Danmark til en af Europas førende life science-nationer inden 2030.
Strategien fokuserer på at styrke vækstgrundlaget, fremme innovative sundhedsløsninger og forbedre adgangen til sundhedsdata, samtidig med at den tiltrækker investeringer og styrker internationalt samarbejde.
Med en årlig investering på 100 mio. kr. frem mod 2027 sigter strategien mod at fordoble eksporten fra sektoren og cementere Danmarks position som en global aktør inden for sundhedsinnovation. Industrien udgør allerede den største andel af dansk eksport til USA, og noget kunne tyde på, at det er en tendens, der fortsætter i 2025 og frem.